Ana Aslan, medic, pionier al geriatriei și gerontologiei sociale pe plan mondial.

Ana CONTA-KERNBACH, Prima femeie admisă în Consiliul General al Instrucțiunii.

Ana IPĂTESCU, Unul dintre cele mai mari simboluri ale Revoluției Române de la 1848.

Aurora GRUESCU, Prima femeie inginer silvic din România și din lume, cu inovații privind lucrările de mecanizare pentru combaterea dăunătorilor din mediul forestier.

 Constanța DUNCA-SCHIAU, Prima femeie din România, care a reușit să studieze în străinătate.

Constanța POMPILIAN-ZOSSIMA, Prima femeie din România, care a obținut licența în matematică, la Sorbona, în Franța, în1895.

Sunt doar cateva dintre cele 100 de femei propuse pentru initiativa #femeipebancnote, un moment istoric la care puteti participa si voi. Tot ce trebuie sa faceti este sa intrati pe www.femeipebancnote.ro si sa semnati petitia. Ulterior puteti vota preferata voastra pe pagina VOTEAZA

 

Prima femeie inginer din lume este româncă, prima femeie arhitect-inspector general din lume – tot româncă. Prima femeie deținătoare a titlului de doctor în medicină din lume vine tot din România, la fel și prima femeie aleasă membru în Academia Regală de Limbă și Literatură a Belgiei. Șirul personalităților remarcabile continuă până la (cel puțin) 100, cu premiere cu totul și cu totul remarcabile, recorduri mondiale sau distincții excepționale. VEZI AICI!

Sunt personalitățile feminine marcante ale României, care, prin inovațiile și realizările profesionale, nu doar că au făcut istorie în țară, dar au marcat și istoria internațională. Totuși, istoricii au fost nedrepți cu ele, menționandu-le sumar în texte prea puțin cunoscute de publicul larg.

A sosit timpul, ca în anul istoric al Centenarului Marii Uniri, să onorăm femeile excepționale ale României! Femei cu idealuri, realizări și acțiuni revoluționare, cărora să le fie oficial recunoscute meritele și să stea alături de bărbatii merituoși -de asemenea- ai acestei tări pe același piedestal simbolic cu omologii lor. Pe o bancnotă!    VOTEAZĂ personalitatea preferată și SEMNEAZĂ petiția! 

A include și femei în galeria de portrete ce apar pe bancnotele noastre inseamnă a recunoaște meritele incontestabile ale româncelor, care au contribuit la clădirea acestei națiuni și la dezvoltarea spațiului știinfitic și cultural. Iar a recunoaște meritele unei singure femei, plasând-o pe o bancnotă, inseamnă a le onora pe toate celelalte implicit.